We weten nu in ieder geval waar Slowakije ligt (NOS)

NOS artikel van 12 October, 2011

logo-NOS-nieuw_

We weten nu in ieder geval waar Slowakije ligt

Op de weblog van de grootste krant van Slowakije schrijft ‘Simon22’ dat het helemaal geen drama is dat het parlement van zijn land de uitbreiding van het Europese noodfonds blokkeert. “De wereld zal het ook waarderen dat we de uitbreiding uiteindelijk wel goedkeuren”, zo meent hij.

Slowakije was het laatste land dat de uitbreiding van het noodfonds goed moest keuren. Maar een politiek spel gooide roet in het eten. De premier van Slowakije had het lot van de regering aan de uitkomst van de stemming verbonden. De oppositie zag de kans schoon en stemde daarom tegen. Er komt vrijdag nog een tweede stemronde en oppositieleider Fico heeft vanmiddag al verklaard dat er overeenstemming is bereikt over de uitbreiding. In deze stemronde zullen de socialisten dus wel voor een meerderheid zorge

Balen

NOS-correspondent Wouter Zwart is in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Volgens hem balen de Slowaken ook wel weer. “Er zijn maar weinig mensen trots op dat het zo gaat. Ze vinden het ook vervelend dat er nu ineens veel journalisten zijn. ‘Die ene keer dat er aandacht aan ons wordt besteed, is het omdat we lastig doen’ zeggen ze dan.”

Maar er zit wel een verschil tussen de stad en het platteland, zegt Abram Muller. Hij woont al 19 jaar in Slowakije en runt daar een reisbureau. “In de stad was iedereen het wel eens met de regering, die het noodfonds gewoon wil verhogen. Veel mensen vinden dat ze door het lidmaatschap van de EU veel hebben geprofiteerd en daar mag dan ook wel iets tegenover staan. Op het platteland vragen ze zich meer af waarom zij mee moeten betalen aan de rotzooi van een ander, terwijl ze het zelf al moeilijk genoeg hebben.

Overigens zijn de Slowaken over het algemeen heel positief over de EU en de Euro. “In Nederland zeurt men altijd over ‘dat alles duurder wordt’. Hier heeft de Euro de mensen zekerheid en een zeker prestige gegeven”, zo zegt Muller.

 

Lees op nos.nl